Last update: 16 maj 2020  

 

HOME

 

 

   

 

 

Omladinska Liga Srbije

(kraj prvenstva '20)

 

Prvenstvo se "neslavno" završilo, odlukom Odbora za hitna pitanja FSS. Kao što već znate, dozvolu za nastavak, dobili su samo najviša dva ranga seniorskog fudbala. O, za i protiv, možemo naširoko pisati, tako da ćemo se baviti samo činjenicama, tj. stvarnom stanju.

Predpostavka je, da će svi o(p)stati u najvišem rangu, i da neće biti ispadanja. Što bi značilo proširenje Lige za narednu sezonu. Doduše, postoji neka napomena da važe pravila sa početka prvenstva, i da su četiri kluba ispala, pa ćemo videti u skorijoj budućnosti.

 

Kratka analiza za svaki klub:

Crvena Zvezda 15 4 0 57-10 +47 49 (3.00g/u)

 

Mislim da su zaslužili prvo mesto. Ne na ovaj način, ali protiv više sile se ne može. Fenomenalna sezona, i u Ligi i u Evropi. Na kraju, su ispali od boljih Danaca. U Ligi, šta reći, najbolji napad, najbolja odbrana. Postigli su tri gola po utakmici, primili su najmanje golova u celoj Ligi, jedva 10. Niko im nije dao više od jednog. Od silnog napada, pomenućemo trojicu, koji su dali više od polovine golova: Borislav Burmaz, Andrija Radulović i Miloš Pantović. Ipak, treba pomenuti i golmana Andriju Katića, koji je komandovao sjajnom odbranom. Budućnost je svetla, jer većina igrača ima pravo igranja i sledeće godine.

 

Brodarac 14 3 2 44-20 +24 45 (2.32g/u)

 

Epidemija je, izgleda, najviše zasmetala Brodarcu, koji je počeo da hvata priključak u borbi za titulu.Teško je reći, ko je imao bolji raspored do kraja, ali Zvezda bi morala na gostovanje kraj starog tramvajskog mosta. Da li bi taj eventualni poraz bio dovoljan, samo su nagađanja. Ovako, drugi napad Lige, mora da čeka sledeću sezonu. Nisu se nešto proslavili ove godine, teško je nekog izdvojiti. Pomenućemo prvog strelca Jovana Ilića i njegovog pratioca u golovima, Petra Karaklajića. Odbrana je bila solidna, mada su primili makar po jedan gol, na polovini utakmica, a napad Zvezde ih je skoro demolirao.

 

Partizan 12 2 5 42-20 +22 38 (2.21g/u)

 

Još jedna sezona, bez prevelikih očekivanja, a čini mi se i prevelikih nadanja. Kraj svega, bio je poraz u poslednjem kolu jeseni, od Zvezde kod kuće. Izgleda da je to bio i kraj neizvesnosti u ovogodišnjoj sezoni. Treći napad lige, sa solidnom odbranom, iz koje je iskočio Slobodan Stanojlović, koji bi bio prvi strelac Lige da se ne računaju penali. Da se napadači ne postide, tu su Nemanja Jović i Nikša Vujanović. Uvek relativno solidna ekipa, ali izgleda kao da ne "napadaju" prvo mesto. Dugo već nisu osvojili Ligu, a da li žele i mogu, videćemo u narednoj sezoni.

Čukarički 11 3 5 28-17 +11 36 (1.47g/u)

Poslednjih godina, ekipa Čukaričkog se ustalila na visokim pozicijama. Ove godine su vrlo brzo odustali od titule, jer je kvalitet ekipe bio nedovoljan za to. Fulalo je u napadu, dok je odbrana bila bolji deo tima, tj. to je druga odbrana u Ligi, sa manje od jednog primljenog gola po meču. Iz "kilavog" napada teško je nekog pomenuti, osim već poznatog Bojicu Nikčevića i Mitra Ergelaša. U svakom slučaju Novak Mićović i Andrej Kožul su svojim odbranama, bili temelj odlične odbrane. I sledeće godine, očekujemo puno od ove ekipe.

 

Voždovac 9 4 6 33-17 +16 31 (1.74g/u)

 

Najprijatnije iznenađenje, makar po ovim odigranim utakmicama. Sveža mlada krv, je potpuno oporavila ekipu, i od borbe za opstanak, ove godine lagano su plivali u vrhu, ponekad čak i "preblizo" samom prvom mestu. Igor Vlahović je predvodio napad, u saradnji sa, i prošle godine solidnim, Draganom Stoisavljevićem. Ipak ne smemo zaboraviti mladog Rusa Georgija Bratuhina, koji je briljirao na golu. Skoro svake godine, odbrana je ta koja drži igru ove ekipe, tako da ni ove godine nisu primili više od jednog gola po utakmici. Ako bude po onoj toplo hladno, sledeće godine bi m ogli da se bore za opstanak. Ne verujem.

 

Spartak Ždrepčeva Krv 9 3 7 24-24 +0 30 (1.26g/u)

 

Konačno je tačno. Mladi Subotičani su najbolji, van Beograda. Odolevaju, imaju dobru selekciju, igrači izgleda ne "žude" glavnom gradu. Tvrda ekipa, što pokazuje i gol razlika. Isti broj postignutih i primljenih golova. Naravno, po broju, napad je zakazao. Uroš Božović nije imao pratnju. Ukoliko nastave sa dobrim selektiranjem, imaju plodno tlo za to, ne očekujem neke bitne promene sledeće godine. Ove godine su bili bolji od vršnjaka iz Novog Sada, nije bilo ni teško, tako da imaju šta braniti na jesen.

 

Internacional 8 4 7 33-27 +6 28 (1.74g/u)

 

Više ni za koga nisu iznenađenje. Ne zanose se prvim mestom, ali teško da će se uvaljati u blato borbe za opstanak. Svake godine izbacuju po nekog odličnog napadača, Veljko Grujić je prvi strelac Lige. Svakome mogu pomrsiti račune, mada kao i svaka privatna škola, moraju voditi računa i o troškovima. Tako da uvek podmlađuju tim, nekad i previše brzo. Dobre vesti čuće se od njih i narednih sezona.

 

Grafičar Beograd 8 3 8 41-32 +9 27 (2.16g/u)

Bez većih problema, preživeli su prvu sezonu. Raspored im je bio čudan, možda bi imali problema jer su ima li dosta teških gostovanja u najavi. Pitanje da li su ili nisu druga ekipa Zvezde, kao njihovi seniori. Na kraju odlazak prvog strelca Nikole Njamculovića daje odgovor. Da li bi samo Lazar Popović bio dovoljan za opstanak nikad nećemo saznati. Verovatno da. Sledeće godine se odlučuje o njihovoj sudbini.

 

Napredak  7 5 7 21-24 -3 26 (1.11g/u)

Najbolji tim Centralne Srbije, na samo dve pobede od ispadanja. Sumorna slika koja tamni iz godine u godinu. Sve što vredi, "pobegne" za Beograd, dok im stopala još rastu. Još jedna stvar, najbolji su u Kruševcu, povratili su to mesto. Mislim da im je to najvažnije, melem u svakoj sredini, pogotovu manjoj. Dosta skroman napad, Aleksandar Deljanin i Jasin Nuredini se izdvajaju, mada zajedno ne bi bili u prvih 5 top strelaca. Odbrana malo bolja, ipak negativna gol razlika. Dovoljno vremena za pripremu nove sezone.

 

OFK Beograd 6 5 8 21-28 -7 23 (1.11g/u)

 

Mladi "romantičari" se ne predaju. Par sezona im predviđaju ispadanje, zbog loše situacije sa celim klubom, ali oni guraju, ove godine čak i iznenađujuće dobro. I po rasporedu, da se sve odigralo, mislim da ne bi bilo problema. Ali jedno je predviđati, drugo je na terenu. U svakom slučaju tu su i naredne godine. Videćemo s kakvim timom. Ove godine Nikola Jevtić, prva violina bez ikakve konkurencije.

 

Rad 5 6 8 24-28 -4 21 (1.26g/u)

 

Odavno nisu imali lošiji tim, ili lošiju sezonu. Epidemija ih je izgleda stvarno spasila od neizvesnosti borbe za goli opstanak, možda i od samog ispadanja. Čini mi se da su imali najgori raspored. Stvarno teška borba. Uvek su imali efikasan napad, sad mnogo traljavo. Pridošlica iz Kruševca, Jovan Zogović, prvi strelac, jedva 6 gola. Nema sumnje, da im predstoji pregrupisavanje, dobar skauting, da bi mogli sledeće sezone da se vrate na stare pozicije, mnogo bliže vrhu tabele.

 

Vojvodina 6 2 11 24-28 -4 20 (1.26g/u)

 

Krah koji je samo epidemija mogla zaustaviti. Remi protiv Zvezde je nagoveštavao bolje dane, ali da li bi oni došli, veliko je pitanje. Po rasporedu, verovatno bi se izvukli, ali ovaj klub, borbu za opstanak, sebi ne bi smeo dozvoliti. Bruka je kako su igrali ove godine. 11 poraza sve govori. Teško je bilo koga izdvojiti, mnogo igrača vrlo brzo "odlazi" dalje. Ako baš moram nekog, nek to budu Novevski Vlada i Kokanović Dragan, skoro polovina svih datih golova. Pamet u glavu za ceo klub, i sledeće sezone da makar nešto probaju.

 

Radnički Niš 5 4 10 13-37 -24 19 (0.68g/u)

 

Deluje da su najviše izgubili, jer nema nastavka sezone. Dobro je poznato, da mnogo bolje igraju na proleće, a i raspored im je bio na tacni. Skoro sve konkurente su dočekivali kod kuće. Ostaje samo razmišljanje šta bi bilo...Još uvek ne znam pravu odluku, ali biće velika šteta ako ispadnu. Napad im je bio skoro najgori, prava je misterija i da su na ovoj poziciji. Ali te minimalne pobede, bez primljenog gola su njihov potpis. Nikog ne bi izdvajao, jer teško je izdvojiti nekog ko je dao dva  ili tri gola. Bez obzira na krajnji ishod, mesto im je u ovoj Ligi.

 

Mladost Lučani 5 3 11 25-40 -15 18 (1.32g/u)

 

Lučanci nisu imali sreće, ili možda jesu. Cela sezona im je takva. Tako da neke nove odluke mogu samo pomoći. Ostatak rasporeda je bio nezgodan, i težak. Verovatno se ne bi izvukli, ali oni bi voleli da je to pokazao teren. Napad mnogo bolji od odbrane, ali nedovoljno. Ipak ću izdvojiti Jakovljević Đorđa i Vesnić Mihajla, ovog drugog makar zbog sigurno izvođenih penala. Bez obzira na nove odluke, teška sezona je pred njima, u bilo kom rangu takmičenja.

 

TSC Bačka Topola 2 4 13 17-54 -37 10 (0.89g/u)

 

Najgora odbrana Lige. Iskreno očekivao sam više. Ali od samog starta imali su probleme u selektiranju igrača, kao da nisu bili spremni za viši rang. Što čudi, znajući ulaganja i cilj celog kluba. Damjan Batori se malo izdvojio iz opšteg sivila. Zbog svega pomenutog, očekujem brz povratak, kako zbog (ne)kvaliteta omladinskog fudbala u Vojvodini, tako i zbog celokupnog imidža kluba.

 

Trayal Kruševac 1 3 15 12-53 -41 06 (0.63g/u)

 

Nekako, očekivao sam ovakav ishod. Doduše ne sa ovakvim mizernim saldom, jedva 6 boda, jedva jedna pobeda. Počelo je osipanje ekipe, novih igrača malo, povratak Napredka dodatno je zakomplikovalo stvar. Teška srca ovo pišem, ali izgleda da su ovo bile dve istorijske godine malenog tima. Musah Baba, možda ponajbolji strani igrač u ovom uzrastu, ponovo je bio najbolji. Sve najbolje im želim, i brz povratak ako je to "ikad" moguće.